بلیچینگ دندان یا همان سفید کردن دندان از روش های پرطرفدار در بحث دندانپزشکی زیبایی میباشد. این درمان سریع و آسان است و درد ندارد. بلیچینگ نقش به سزائی در اصلاح طرح لبخند دارد و در نتیجه اعتماد به نفس فرد تحت درمان قرار گرفته را افزایش میدهد. سفید کردن دندان با روش های متعددی قابل انجام است که جهت آشنایی با این روش ها فقط کافیست به دندانپزشک زیبایی مراجعه کنید تا تمام روش ها به شما معرفی شود تا بتوانید بهترین روش را انتخاب کنید.
انواع بلیچینگ | Office Bleaching یا بلیچینگ در کلینیک دندانپزشکی Home Bleaching یا بلیچینگ در خانه |
تعداد جلسات | یک جلسه |
ماندگاری بلیچینگ | 6 ماه تا دو سال |
چه عواملی باعث تغییر رنگ دندان ها می شود؟
عوامل مختلفی در طی زمان ممکن است باعث تغییر رنگ دندان ها شود که در زیر به تعدادی از آن ها اشاره شده است:
- استعمال دخانیات
- مصرف نوشیدنی های رنگ دار مانند قهوه و چای
- افزایش سن
- عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
انواع روش های انجام بلیچینگ کدامند؟
بلیچینگ با دو روش کلی انجام می شود که در زیر به معرفی هر یک میپردازیم:
آفیس بلیچینگ (Office Bleaching)
این روش در مطب پزشک و توسط دندانپزشک زیبایی قابل انجام است. دندانپزشک دندان ها را آغشته به یک محلول اسیدی می کند سپس دندان های بیمار را با ژل سفیده کننده میپوشاند و در مرحلهی بعد برای فعال کردن ژل لیزر را به کار میبرد.
انرژی بالای لیزر باعث تحریک مولکولهای پراکسید ژل و در نتیجه نفوذ آن به مینای دندان میشود. با این روش لکههای سطوح دندان ها از بین میروند. بعضی از سیستمهای لیزری توانایی سفید کردن دندان را تا چند درجه سفیدتر از دندان طبیعی دارند که این امر سبب زیبایی دندان ها و لبخند میشود. اگر دندانپزشک مهارت کافی در این زمینه داشته باشد دندان ها دچار آسیب و حساسیت نخواهند شد.
در فیلم رو به رو نحوه سفید کردن دندان به روش بلیچینگ را مشاهده خواهید کرد.
بلیچینگ در خانه (Home Bleaching)
این روش توسط خود فرد در منزل و زیر نظر دندانپزشک انجام می شود. در این روش ابتدا یک قالب از دندان های فرد تهیه می شود و یک نایت گارد متناسب با دندان فرد ساخته می شود. ژل بلیچینگ درون این قالب ریخته می شود و روی دندان گذاشته می شود. این روش کمی طولانی است و لازم است فرد صبر و حوصله به خرج دهد تا بعد از چندین بار تکرار این روند نتیجه را مشاهده کند.
لازم به ذکر است که ماده ای که در home bleaching استفاده می شود با ماده ای که در دندانپزشکی استفاده می شود متفاوت بوده و روند متفاوتی را طی خواهند کرد.
چه کسانی کاندیدای مناسب بلیچینگ نیستند؟
برخی افراد به دلایل شرایطی که دارند نباید تحت این فرایند زیبایی دندان قرار بگیرند. در زیر به ویژگی های این افراد اشاره شده است:
- افرادی که دندان هایشان بیش از حد پوسیده است.
- افرادی که بیماری قلبی دارند.
- افرادی که باردار هستند.
- افرادی که دچار بیماری های لثه ای هستند.
مزایای بلیچینگ
مزایا بلیچینگ بر هیچ کس پوشیده نیست و مهم ترین آن سفید شدن دندان ها است. در زیر به تعدادی از این مزایا اشاره شده است.
- هم به وسیلهی دندانپزشک و هم خود فرد در خانه قابل انجام باشد.
- ماندگاری بالایی دارد.
- به ریشه و مینای دندان ها صدمه نمیزند.
- سریع و آسان است و نتیجه آن به سرعت قابل مشاهده است.
- هزینه کمی دارد.
- باعث افزایش اعتماد به نفس زیبایی چهره می شود.
- روش بی خطر و ایمن است.
بلیچینگ دندان با لیزر یک روش ترکیبی به حساب میآید. در این روش تکنیکهای قدیمی سفید کردن دندان را همزمان با تکنولوژی پیشرفتهی لیزر در مطب انجام میپذیرد. این ترکیب امکان درمانی سریعتر و مؤثرتر را فراهم میآورد.
معایب و عوارض بلیچینگ دندان
- طبق تحقیقات انجام شده بلیچینگ عوارض خاصی به همراه ندارد اما ممکن است بعد از این کار دندان ها کمی حساس شوند که پس از مدتی این حساسیت از بین می رود.
- از معایب این روش دائمی نبودن آن است که پس از مدتی دندان ها سفیدی و شفافیت خود را از دست می دهند.
- برخی افراد نیز بعد از بلیچینگ دچار حساسیت می شوند که خوشبختانه موقت است.
میزان ماندگاری بلیچینگ
به طور کلی بلیچینگ میتواند بین 6 ماه تا 2 سال ماندگاری داشته باشد.
نقش مراقبتهای دهان و دندان در سلامتی افراد
یکی از مواردی که تمام افراد در تمام سنین باید به آن توجه کنند، بهداشت دهان و دندان است. شما برای اینکه قادر به سالم و راحت زیستن باشید نیاز به داشتن دندان های سالم دارید. اگر اقدام به پاک کردن رسوبات عفونی از سطوح دندانها مثل پلاک، رنگ، لکه، جرم دندان و سایر موارد مضر نکنید، این مواد به عفونت تبدیل میشوند و در نهایت به لق شدن دندان ها، آسیب به لثه و در صورت پیشرفت به از بین رفتن دندان ها میانجامند.
تفاوت جرم گیری و بلیچینگ دندان
بلیچینگ و جرم گیری روندی متفاوت دارند و نقطه تشابه آن ها را میتوان روشن سازی و زیبایی دندان ها دانست. اگر بخواهیم بیشتر در این مورد توضیح دهیم باید گفت که جرم گیری با هدف حذف رسوبات دندان ها که باعث بوی بد، زردی و زبری می شود قابل انجام است. بلیچینگ معمولا برای رفع زردی حاصل از رنگدانه های روی دندان انجام می شود.
اقدامات قبل از بلیچینگ دندان
قبل از آن که برای بلیچینگ اقدام شود باید تمامی دندان ها بررسی شود و در صورت وجود پوسیدگی ترمیم شود. لازم به ذکر است که بلیچینگ بر روی روکش، لمینت، پرکردگی ها و نواحی زرد که بر اثر تحلیل لثه دیده می شود تاثیری ندارد.
برای دریافت نتیجه بهتر میتوان قبل از بلیچینگ از روش جرم گیری و برساژ استفاده کرد.
اقدامات بعد از بلیچینگ دندان
رعایت مراقبت های بعد از بلیچینگ میتواند در ماندگاری آن تاثیر زیادی داشته باشد.
- از استعمال دخانیات بپرهیزید.
- سعی کنید تا 24 ساعت از میل کردن خوراکی های حاوی رنگدانه بپرهیزید و در صورتی که این مواد به دندان شما برخورد کرد سریعا آن را بشویید.
- از میل کردن خوراکی های سرد خودداری کنید.
- بهتر است در چند روز اول از خمیر دندان ضد حساسیت استفاده کنید.
- پس از گذشت یک هفته از بلیچینگ برای چکاپ به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
- مصرف خوراکی هایی مانند برنج، ماکارانی، میوه هایی همچون موز و سیب و لبنیات مانند شیر و خامه و ماست بلامانع است.
- دندان هایتان را روزی چند بار مسواک بزنید و از تمیز بودن آن ها اطمینان حاصل کنید.
- تا چند روز اول برای مصرف نوشیدنی های سرد و گاز دار میتوانید از نی استفاده کنید تا با دندان شما برخوردی نداشته باشد.
- خانم ها بعد از بلیچینگ باید از رژ لب های ضد لک استفاده کنند تا در صورت برخورد با دندان هایشان لک نشود.
هزینه بلیچینگ دندان
هزینه نهایی بلیچینگ دندان به عوامل مختلفی بستگی دارد برای مثال شما کدام روش را انتخاب می کنید و یا دندانپزشک شما از چه موادی با چه کیفیتی برای بلیچینگ استفاده می کند.
لازم به ذکر است هزینه بلیچینگ دندان در مطب بیشتر از بلیچینگ در منزل است زیرا در مدت زمان کم بهترین نتیجه را دریافت خواهید کرد.
حواستان باشد به دلیل پرداخت هزینه کمتر دندان های خود را به افراد غیر مجرب که در این زمینه مهارت لازم را ندارند نسپارید زیرا ممکن است عوارض جبران ناپذیری به همراه داشته باشد.
مشاوره با دکتر هومن عشقی
سوالات متداول بلیچینگ دندان
نمیتوان به این سوال پاسخ قطعی داد، در واقع با توجه به جنس دندان و نوع رنگدانه ها دندان ها بین یک تا چند درجه سفید تر خواهند شد.
از آن جایی که برای بلیچینگ از مواد شیمیایی استفاده می شود ممکن است سلامت کودک و شیر مادر را به خطر بندازد به همین دلیل توصیه می شود این کار به بعد از زایمان و پس از پایان شیردهی موکول شود.
گاهی بعد از بلیچینگ فرد احساس کمی درد دارد و حس میکند دندان هایش تحریک پذیر شده است که به دلیل استفاده از ژل سفید کننده است و اغلب بعد از مدتی بهبود میابد.
با توجه به شرایط هر فرد پاسخ به این سوال متفاوت است اما پیشنهاد می شود ابتدا از روش بلیچینگ در دندانپزشکی استفاده شود سپس برای ماندگاری بیشتر از روش بلیچینگ در خانه استفاده کنید.
امروزه از اشعه هایی استفاده می شود که کمترین عوارض و خطر را برای دندان دارد و جای هیچ نگرانی نیست.
خانم های باردار و یا شیرده، بیماران دیابتی و افراد زیر 16 سال بهتر است از این ژل ها استفاده نکنند.
لاک های سفید کننده دندان راهی موقت برای روشن سازی دندان است که اغلب توسط داروخانه ها تجویز می شود. این لاک ا از مواد مختلفی تشکیل شده است که رنگ آن ها به صورت از بین میرود و راه درمانی نیست.
ماندگاری بلیچینگ نیز به عوامل مختلفی بستگی دارد. برای مثال رژیم غذایی و نوع بهداشت دهانی هر فرد میتواند در روند زرد شدن تاثیر گذار باشد.
تقریبا همه افراد بالای 18 سال که عاج و مینای دندان آن ها بالغ شده است میتوانند این کار را انجام دهند.
معمولا بلیچینگ در یک جلسه انجام می شود اما ممکن است با توجه به شرایط فرد بیشتر نیز طول بکشد و نیاز به چند جلسه درمانی باشد.
بله میتوان بلیچینگ را برای یک یا دو فک انجام داد و به انتخاب بیمار بستگی دراد.