فلوراید تراپی یک روش درمانی برای تقویت، پیشگیری و کاهش خطر پوسیدگی دندان است که به روشهای مختلفی انجام میشود و فواید زیادی دارد. این روش برای استحکام بیشتر دندانها و جلوگیری از پوسیدگی دندان کودکان مورد استفاده قرار میگیرد. اگر برای شما نیز سلامت دندانهای کودکانتان اهمیت دارد، با ما همراه باشید تا در ادامه به بررسی کامل این روش درمانی بپردازیم.
فلوراید تراپی چیست؟
فلوراید درمانی روش درمانی موثر و کارآمد برای تقویت مینای دندان، کاهش و جلوگیری از پوسیدگی دندان است. در این روش فلوراید با غلظت بالا به دندانها مالیده میشود که این امر باعث افزایش سلامت آنها خواهد شد. فلوراید عنصری طبیعی است که در آب، غذا و برخی محصولات دندانپزشکی یافت میشود. این ماده باعث استحکام دندانها شده و باکتریهای آنها را از بین میبرد.
فواید فلوراید درمانی چیست؟
فلوراید درمانی مزایای متعددی دارد که عبارتند از:
- جذب بهتر و بیشتر کلسیم و فسفات
- پیشگیری از عفونتهای دها
- جلوگیری از رشد باکتریها
- تقویت مینای دندان
- کاهش خطر پوسیدگی دندانها
- کاهش درد دندانها
فلوراید تراپی چگونه انجام میشود؟
در فلوراید تراپی، فلوراید روی دندانها و قسمتهای بین دندانی زده میشود. این کار توسط پزشک برای افزایش مقاومت، رفع و جلوگیری از پوسیدگی دندان کودکان انجام میشود. قبل از زدن فلوراید به دندان، ابتدا باید سطح دندان کاملا تمیز و ضدعفونی شود. پس از آن ژل فلوراید را روی دندانها میزنند. باید این ژل برای مدتی روی دندانها بماند تا اثر کند. پس از طی این مراحل پزشک دهان را با آب شست و شو داده و آب دهان بیمار را چندین بار تخلیه میکند. فلوراید تراپی به راحتی و با سرعت انجام میشود، اما بهتر است حتما در مطب و توسط پزشک متخصص انجام شود.
عوارض فلوراید درمانی چیست؟
این روش علاوه بر مزایایی که ذکر شد، دارای معایبی نیز میباشد که در ادامه آنها را بیان میکنیم:
تغییر رنگ دندانها: اگر برای انجام این روش مقدار زیادی فلوراید مصرف شود، ممکن است بر رنگ دندانها تاثیر بگذارد و فلوروز دندانی رخ دهد که باعث ایجاد لکه روی سطح دندانها میشود.
آلرژِی: برخی افراد نسبت به فلوراید واکنش نشان داده و ممکن است دچار خارش، قرمزی و تورم شوند.
سمی بودن فلوراید: مصرف مقدار بالای فلوراید، ممکن است خطرناک باشد، چرا که میتواند سمی باشد. این اتفاق نادر است، اما احتمال بروز علائمی مانند تشنج، ضعف سیستم عصبی و سایر مشکلات وجود دارد.
اوردوز فلوراید: این مورد با مصرف نادرست فلوراید مرتبط بوده و ممکن است منجر به مشکلاتی شود.
فلوراید درمانی چقدر طول میکشد؟
مدت زمان فلوراید درمانی به نوع فلوراید تراپی و تشخیص پزشک بستگی دارد، اما معمولا چند دقیقه بیشتر زمان نمیبرد و طی ۱۵ الی ۳۰ دقیقه انجام میشود.
آیا فلوراید تراپی فقط مخصوص کودکان است؟
خیر، درست است که کودکان بیشتر در معرض خطر پوسیدگی دندان هستند، اما بزرگسالان نیز میتوانند در معرض این خطر باشند. بنابراین فلوراید تراپی برای افراد در هر سنی انجام میشود.
آیا فلوراید تراپی برای کودکان بی خطر است؟
بهطور کلی فلوراید درمانی برای کودکان بیخطر و موثر است. این روش درمانی چندین سال است که هم برای کودکان و هم برای بزرگسالان مورد استفاده قرار میگیرد و کاملا بیخطر است. البته ممکن است عوارض خفیفی داشته باشد که بعد از چند روز از بین رود. با این حال با دندانپزشک کودکان مشورت کنید تا به شما توصیه کند که آیا فلوراید تراپی برای کودک شما بیخطر است یا خیر.
زمان انجام فلوراید تراپی
زمان دقیق انجام فلوراید درمانی و تکرار آن را دندانپزشک مشخص میکند. اما فلوراید درمانی در کودکان، معمولا از سن ۳ سالگی شروع میشود و هر ۳ تا ۶ ماه یکبار تکرار خواهد شد. این به دلیل وجود دندانهای شیری کودک است.
اقدامات قبل از فلوراید تراپی
قبل از فلوراید تراپی اقداماتی را باید انجام داد که برخی از این اقدامات به شرح زیر هستند:
· عدم مصرف فلوراید: اگر قبل از فلوراید تراپی، فلوراید مصرف کنید، اثربخشی این روش درمانی کاهش پیدا میکند. توصیه میشود تا ۲۴ ساعت قبل از انجام این روش، از مصرف فلوراید پرهیز کنید که این مصرف شامل استفاده از خمیردندان و سایر محصولاتی است که دارای فلوراید هستند.
· مصرف داروهای خاص: اگر داروهای خاصی مصرف میکنید به دندانپزشک خود اطلاع دهید. زیرا برخی داروها با فلوراید تداخل دارند.
· عدم خوردن غذاها و نوشیدنیهای شیرین و اسیدی: از خوردن خوراکیهایی مانند شکر، نوشابه، چای و … در روز انجام فلوراید درمانی پرهیز کنید، چرا که میتوانند باعث از بین بردن فلوراید دندانها شوند.
اقدامات بعد از فلوراید تراپی
پس از انجام فلوراید تراپی پزشک توصیههای به شما میکند که برخی از این دستورالعملها عبارتند از:
۱. باید پس از فلوراید تراپی از خوردن غذاهای سفت پرهیز کنید.
۲. تا ۲۴ ساعت از مسواک و نخ دندان استفاده نکنید.
۳. تغییر رنگ دندان بعد از فلوراید درمانی طبیعی است. مدتی بعد، رنگ طبیعی دندان قابل مشاهده است.
۴. برای مدتی از خوردن و نوشیدن غذاها و نوشیدنیهای شیرین و اسیدی خودداری کنید.
۵. اگر حساسیت دارید، از داروهای مسکنی که دندانپزشک تجویز کرده، استفاده کنید.
۶. نیازی به صبر کردن برای خشک شدن وارنیش روی دندان نیست، زیرا در هنگام برخورد و تماس با مایعات سفت میشود.
آیا بیمه دندانپزشکی درمانهای فلوراید تراپی را پوشش میدهد؟
معمولا بیمهها درمانهای فلوراید تراپی را پوشش میدهد. اما میزان پوشش بیمه دندانپزشکی به نوع بیمه و شرکت بیمه بستگی دارد. برای اطلاع از اینکه آیا بیمه شما درمانهای فلوراید تراپی را پوشش میدهد یا خیر، باید با شرکت بیمه خود تماس بگیرید.
سخن پایانی
فلوراید تراپی امروزه یکی از رایجترین درمانها برای پوسیدگی و تقویت دندان کودکان است. اگر شما نیز برای جلوگیری از پوسیدگی دندان خود و یا کودکتان تصمیم بر انجام فلوراید تراپی گرفتید، توصیه میشود حتما آن را زیر نظر پزشک انجام دهید تا از عوارض خفیف و احتمالی آن جلوگیری کنید.