ایمپلنت دندان

ایمپلنت دندان بهترین روش جایگزینی دندان افتاده

گاهی اوقات پیش می آید که ما به دلایل متعددی یک یا چند دندان خود را از دست می دهیم و جای خالی آن دندان در دهان بسیار نا خوشایند جلوه می دهد و باعث کاهش اعتماد به نفس می شود. ایمپلنت دندان با هدف کاشت دندان در فک و پر کردن جای خالی دندان از دست رفته، به کمک انسان ها آمده و خوشبختانه این روش درمانی جدید آنقدر طبیعی و زیباست که با دندان طبیعی خود فرد هیچ فرقی ندارد. البته رسیدن به نتیجه مطلوب و برخورداری از یک ایمپلنت دندان تمیز و زیبا مستلزم مشاوره و درمان نزد یک دندانپزشک متخصص و با تجربه می باشد. در این مطلب قصد داریم به طور کامل در مورد ایمپلنت دندان و انواع ایمپلنت ها به صورت کامل توضیح دهیم پس تا انتها همراه ما باشید.

ایمپلنت ثابت دندانی درون استخوان فک کاشته می شود و یک پایه مستحکم برای دندان های مصنوعی می باشند. ولی قبل از هر کاری دندانپزشک زیبایی شرایط دهان، لثه و فک شما را بررسی می کند و سوابق سلامت شما را مورد مطالعه قرار می دهد تا مطمئن شود شما شرایط برای انجام ایمپلنت دندان را داشته باشید. بعد از آن نوبت بررسی شرایط استحکام لثه و استخوان فک شماست که آیا لثه و فک شما قادر به جذب و تحمل ایمپلنت کاشته شده را دارد تا خیر. معمولا افراد سن بالا مشکلاتی چون تحلیل لثه و یا ضعیف بودن استخوان فک دارند که در این صورت قبل از ایمپلنت دندان باید تدابیر لازم انجام شود.

انواع ایمپلنتایمپلنت‌ ساب پریواستیل یا درون کاشتی
ایمپلنت‌ اندواستیل یا فرو رونده
ایمپلنت به همراه چهارچوب راموس
روش All-on-4
سن ایمپلنتبالای 18 سال
تعداد جلساتبا توجه به نوع درمان متغیر
ماندگاریبالا
هزینه با توجه به برند و تخصص پزشک متغیر

دلایل نیاز به ایمپلنت دندان

دلایل مختلفی وجود دارد که فرد را برای ایمپلنت دندان ترغیب می کند که در زیر به تعدادی از آن ها اشاره شده است:

  • تحلیل رفتن لثه های بی دندان در مرور زمان
  • مشکل در جویدن غذا و ایجاد ناراحتی در ناحیه لثه در هنگام خوردن غذا
  • ناراحتی از جای خالی دندان در دهان در هنگام صحبت با دیگران و جلوگیری از لبخند زیبا
  • فشار نامتوازن بر روی دیگر دندان ها به هنگام جویدن و گاز گرفتن
  • افزایش اعتماد به نفس از دست رفته به دلیل نداشتن دندان
دلایل نیاز به ایمپلنت

چه افرادی نمی توانند ایمپلنت دندان انجام بدهند؟

اگر شما هم دارای یکی از شرایط زیر هستید ایمپلنت را به شما توصیه نمی کنیم:

  • افراد سیگاری و هر نوع استعمال دخانیات دیگر
  • بیمارانی که درحال شیمی درمانی و پرتو درمانی در سر و گردن می باشند.
  • افراد مبتلا به دیابت کنترل نشده
  • بیمارانی که اختلالات ایمنی بدن دارند یا داروهایی مصرف می کنند که این شرایط را به دنبال دارند.
  • کسانی که عفونت شدید در لثه و دهان دارند.

روش کاشت ایمپلنت دندان چگونه صورت می پذیرد؟

در ابتدا برای شروع  کاشت ایمپلنت دندان، جراح  یک  برش در لثه  بیمار ایجاد می کند و با این کار به استخوان فک دسترسی پیدا می کند. در ادامه دندانپزشک یک سوراخ در استخوان ایجاد کرده و پایه ایمپلنت را در استخوان جا سازی می کند. ممکن است جراح از عکسبرداری رادیولوژی استفاده کند. تا به این ترتیب اطمینان حاصل کند که ایمپلنت دندان به نحوه احسنت در محل قرار گرفته است. در آخر جراح محل برش زده لثه را بخیه می زند.

مراحل ایمپلنت دندان

بعد از جوش خوردن ایمپلنت به استخوان چه اتفاقی می افتد؟

بعد از اینکه ایمپلنت ها به استخوان فک جوش خورد و کاملا ترمیم شد، بیمار برای رفتن به مرحله بعدی آماده خواهد بود. بعد از استفاده از داروی بی حسی موضعی، جراح یک برش کوچک در لثه می زند و به ایمپلنت دسترسی پیدا می کند. در این زمان جراح پیچ محافظ را از روی ایمپلنت برداشته و آن را با یک سر فلزی جایگزین می کند. این سر فلزی شبیه یک سیلندر فلزی کوچک است که در بالای لثه های بیمار و در محل دندان قرار می گیرد. به این ترتیب فضای مورد نظر برای درمان صحیح لثه در اطراف ایمپلنت محافظت می شود. در موارد بسیار کم، ایمپلنت دندان با استخوان به صورت مطلوب جوش نمی خورد.

جوش خوردن ایمپلنت به استخوان

اگر ایمپلنت به خوبی در استخوان جوش نخورد دندانپزشک چه اقداماتی را انجام خواهد داد؟

  • خارج کردن آن و جایگزینی فوری آن با یک ایمپلنت که کمی پهن تر است.
  • خارج کردن ایمپلنت از استخوان و استفاده از پیوند استخوان در ناحیه خالی ایجاد شده و فرصت دادن به ناحیه مورد نظر برای ترمیم در چند ماه بعد از دومین تلاش برای کاشت ایمپلنت دندان.
  • ممکن است برخی دندانپزشکان از ایمپلنت های یک مرحله ای استفاده کنند. این ایمپلنت ها در استخوان فک قرار گرفته و سر آنها در دهان قابل مشاهده است. به همین خاطر احتیاجی به انجام عمل جراحی دوم و مجدد نیست. معمولاً لازم است که بیمار با دندانپزشک یا  ایمپلنتولوژیست  خود ۲ یا ۳ هفته بعد از عمل جراحی دوم برای آغاز فرآیند جایگذاری روکش، پل یا دندان بر روی آن مشورت کند.

ایمپلنت دندان چه مزایایی دارد؟

برخی از مزیت های کاشت ایمپلنت دندان به شرح زیر است:

1- طبیعی بودن ایمپلنت دندان

طبیعی بودن دندان ها در اصلاح طرح لبخند بسیار مهم است و بیشتر افراد خواهان دندان هایی طبیعی هستند. به دلیل اینکه ایمپلنت دندان با جراحی داخل استخوان فک قرار می گیرد، احساس بیمار نسبت به آنها طبیعی تر از موقعی است که از دندان های مصنوعی استفاده می شود.

طبیعی بودن ایمپلنت دندان
راحتی ایمپلنت دندان

2- راحتی ایمپلنت دندان

برای بیمار جای هیچ گونه نگرانی درباره لغزش یا افتادن ایمپلنت دندان در دهان نیست و میتواند با خیال راحت غذا بخورد و صحبت کند.

3- میل کردن غذا

بیمار با استفاده از ایمپلنت دندان بهتر می تواند غذای خود را بجود. این موضوع در حالی است که جویدن غذا با دندان های مصنوعی معمولی و بطور خاص دندان های مصنوعی که به نحوه مناسب در دهان قرار نمی گیرند، دشوار است. علاوه بر این، دندان مصنوعی فک بالا می تواند سقف دهان شما را بپوشاند و به این ترتیب امکان مزه کردن غذاها را کاهش دهد.

میل کردن غذا
افزایش اعتماد به نفس

4- افزایش اعتماد به نفس

به خاطر اینکه ایمپلنت ها بسیار شبیه دندان های طبیعی است، بیمار تفاوت کمتری نسبت به دندان های طبیعی احساس می کند. به این ترتیب به خاطر اینکه بیمار نگران مشکلات دندان مصنوعی یا توجه دیگران به دندان های از بین رفته خود نمی باشد، اعتماد به نفس اش افزایش خواهد یافت.

دندان های مصنوعی عادی همچنین می توانند بر وضعیت صحبت کردن بیمار تاثیر داشته باشد و اعتماد به نفس بیمار را در زمان صحبت کردن کم کند.

در چه سنی می توان از ایمپلنت دندان استفاده کرد؟

افراد باید برای ایمپلنت به بلوغ استخوانی کامل برسند در واقع افراد پس از سن 18 سال می توانند از این روش درمانی استفاده کنند و دندان های از دست رفته ی خود را با ایمپلنت جایگزین کنند. برای کودکان بهتر است این اقدام بعد از رسیدن به سن رشد انجام شود تا رشد فک و اعضای دیگر به طور کامل انجام شده باشد.

معروف ترین جنس ایمپلنت دندان کدام است؟

بیشتر ایمپلنت های دندان از فلز با کیفیتی به نام  تیتانیوم ساخته می شوند. این فلز علاوه بر کیفیت بالا با بدن انسان سازگاری مناسبی دارد و می تواند برای این کار بسیار ایده آل باشد. تیتانیوم یک لایه ظریف بر روی سطح خود تولید می کند که از آن در برابر پوسیدگی محافظت می کند. این لایه در برابر اسید، ترکیبات نمک و اکسیژن مقاومت بالا دارد. علاوه بر این تیتانیوم ضد مغناطیسی بوده و هیچ گونه ضرری برای فرد ندارد. اصلی ترین دلیل استفاده از تیتانیوم این است که بدن انسان آن را به عنوان جسم خارجی پس نمی زند. تیتانیوم از سطوح مختلفی تشکیل شده است که شامل اسید H، اسپری پلاسما و پوشش هیدروکسی آپاتیت است.

آیا می توان از پیوند استخوان بطور همزمان با کاشت ایمپلنت دندان استفاده کرد؟

در بیشتر مواقع کاشت یک ایمپلنت دندانی در ۱ ساعت انجام می شود. بیمار در طول این مدت مقدار خیلی کمی احساس ناراحتی خواهد داشت. میزان حس ناراحتی و درد در این حالت بستگی به تحمل خود بیمار دارد، اما معمولاً این درد از نظر بیماران نسبتاً خفیف و قابل تحمل بوده است. اگر ایمپلنت در دندان های جلو کاشته شود، دندانپزشک از دندان مصنوعی یا پل موقت استفاده می کند تا به این ترتیب دهان شما خالی از دندان های از بین رفته نباشد. قبل از شروع کار جراح با بیمار در مورد نظرات و انتخاب هایش صحبت خواهد کرد.

اقدامات بعد از ایمپلنت دندان به چه صورت می باشد؟

  • بعد از عمل جراحی کاشت ایمپلنت دندان، دندانپزشک زیبایی برای بیمار داروهای آنتی بیوتیک و مسکن تجویز می کند. مصرف این داروها به صورت منظم بسیار مهم می باشد زیرا این آنتی بیوتیک ها از عفونت های احتمالی در ناحیه جراحی شده جلوگیری می کنند.
  • ترشحات دهان خود را با فشار بیرون نریزید.
  • برای آشامیدن مایعات از نی استفاده نکنید.
  • از استعمال دخانیات جدا خودداری کنید این کار ممکن است باعث خونریزی در لثه شود و مراحل بهبود را به تعویق بیندازد.
  • از غذاهای نرم مانند سوپ استفاده کنید، تا به این ترتیب از ایجاد آسیب به لثه ها جلوگیری نمایید.
  • از دستکاری کردن قسمت ایمپلنت دندان خودداری کنید و دهان خود را به خوبی تمیز کنید. دندانپزشک ممکن است برای شما یک دهان شویه آنتی باکتریال برای کمک به تمیز کردن دهان تجویز کند.
  • در طول مدت ۷ تا ۱۰ روز بعد از عمل جراحی بیمار باید برای کشیدن بخیه ها به مطب پزشک مراجعه کند. بعد از کاشت ایمپلنت دندان در استخوان فک ممکن است به چند ماه زمان برای جوش خوردن به استخوان احتیاج داشته باشد. این مدت معمولاً ۳ یا ۴ ماه در صورت کاشت دندان در فک پایین و ۵ یا ۶ ماه در صورت کاشت دندان در فک بالا است. در طول این دوره، سر آن معمولاً در زیر لثه پنهان باقی می ماند.

عوارض و خطرات ایمپلنت دندان

هیچ عمل جراحی در دنیا بدون عوارض وجود ندارد. مشکلاتی که احتمال دارد در زمان عمل جراحی کاشت ایمپلنت دندان به وجود بیاید به شرح زیر است:

خون ریزی دهان: خون ریزی به دلیل برش در پوست و لثه بیمار کاملا طبیعی بوده که در هنگام عمل با ساکشن مخصوص گرفته خواهد شود و بعد از عمل کاشت نیز خیلی زود بر طرف می شود.

عفونت در دندان ها: در صورتی که بیمار توصیه های دندانپزشک خود را به خوبی انجام ندهد و داروهای تجویز شده را به موقع مصرف نکند احتمال عفونت در ناحیه عمل شده زیاد است.

آسیب به اعصاب، سینوس ها: آسیب به اعصاب سینوس ها میتواند از جمله خطرات و عوارض کاشت ایمپلنت دندان باشد، در موقعی که ایمپلنت دندان برای جایگزینی دندان های پایین استفاده می شود، ممکن است دندان پزشک عصب هایی را که از فک رد می شوند را به خاطر سوراخ کردن استخوان فک دچار آسیب کند. به منظور جلوگیری  از بروز این اتفاق، عکس های رادیولوژی ویژه پیش از عمل جراحی کاشت ایمپلنت دندان از وضعیت دهان بیمار گرفته می شود، تا بتواند به جراح برای مشخص کردن محل دقیق عصب ها، سینوس ها و حفره بینی یاری کند. البته اگر دندانپزشک شما کاملا بر کار خود تسلط کافی داشته باشد هیچگاه این اتفاقات نخواهد افتاد.

ایمپلنت دندان

هزینه ی ایمپلنت چقدر است؟

میزان قیمت و هزینه ایمپلنت برای بسیاری از افراد مهم است و قبل از انجام هر روش درمانی، باید در مورد آن اطلاعات کسب کنند. تعیین قیمت و هزینه ی این روش به عوامل مختلفی مانند برند ایمپلنت، احتیاج به پیوند استخوان در ایمپلنت ، نیاز به بالا بردن سینوس، پزشک مورد نظر و …. وابسته می باشد.

نتیجه گیری

در درمان ایمپلنت بیماران باید حتما با پزشک همکاری لازم را داشته باشند و در زمان های مشخص شده و به موقع به پزشک مراجعه کنند که روند درمان با مشکلی مواجه نشود و ویزیت دندان ها به موقع توسط پزشک انجام شود. همچنین بیمار باید از سطح بهداشتی مناسبی در مورد دندان ها و لثه  برخوردار باشد، به همین دلیل استفاده روزانه از مسواک و خمیردندان ضروری می باشد.

سوالات متداول ایمپلنت دندان

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *