پروتز دندان

پروتز دندان

پروتز دندان همان دندان مصنوعی یا تعویض دندان است. در این مقاله درباره‌ی پروتز و انواع آن توضیح می‌دهیم تا اگر شخصی قصد انجام این کار را داشت موجبات افزایش معلومات او را فراهم آوریم.

پروتز دندان

انواع پروتز دندان

پروتز انواع مختلفی دارد، گاهی به صورت روکشی ساده در جهت ترمیم دندان به کار می‌رود و گاهی به صورت پروتز کامل برای جایگزینی دندان استفاده می‌شود و نام آن دندان مصنوعی است. به طور کلی پروتز از سه دسته تشکیل شده است: پروتز ثابت، پروتز متحرک و ایمپلنت که انتخاب هر کدام از این روشها به وضعیت دندانهای بیمار و نظر دندانپزشک بستگی دارد.

پروتز ثابت دندان

پروتز ثابت دندان شامل روش روکش و بریج دندان است که هر روز مراجعین متعددی جهت انجام این درمانهای زیبایی به مطب دندانپزشک مراجعه می‌کنند.

روکش دندان

وقتی یک دندان از نظر ساختمانی دچار ضعف شده باشد و نیاز به محافظت و حمایت داشته باشد از روکش دندان استفاده می‌کنند. به عنوان مثال بعد از عصب کشی به دلیل از دست دادن بخش اعظم بافت طبیعی دندان ناچار به کمک گرفتن  از روکش هستیم زیرا در این حالت بیشترین قسمت دندان را پرکردگی تشکیل داده است و در نتیجه مقاومت دندان کاهش یافته است. همچنین از نظر ظاهری نیز بسیار نازیبا دیده می‌شود، چون بعد از مدتی دندان کاملاً خاکستری می‌شود. بعضی مواقع هم به علت مشکل در عملکرد دندان (مشکل فانکشنال) از روکش برای بهبود سیستم جویدن فرد کمک می‌گیرند.

بریج دندان

یکی دیگر از روشهای پروتز ثابت بریج دندان است. از این روش هنگامی استفاده می‌کنند که یک دندان از دست رفته باشد ولی یک دندان قبل و یک دندان بعد از آن وجود داشته باشد. در واقع بریج همان پل دندانی است و به این معناست که از یک دندان به دندان دیگر پل می‌زنند و از دندانهای مجاور دندان از دست رفته به عنوان پایه‌های پل کمک می‌گیرند. با انجام این روش درمانی ناحیه‌ی خالی پر می‌شود و باعث زیبایی فرد می‌شود و توانایی جویدن مواد غذایی را به او باز می‌گرداند.

پروتز دندان متحرک

بعضی اوقات بنا به دلایلی نمی‌شود از پروتزهای ثابت دندان برای جایگزینی دندانهای از دست رفته بهره برد. در این حالت از پروتز دندان متحرک استفاده می‌کنند. این نوع پروتز به درمان افرادی که کلا یا چند عدد از دندانهایشان را از دست داده‌‌اند می‌پردازد. پروتز دندان متحرک که همان دندان مصنوعی است را می‌شود در زمان نیاز داخل دهان قرار داد و بعد از رفع نیاز آن را از دهان خارج نمود.

مراقبت های پس از پروتز دندان
مراقبت های پس از پروتز دندان

مراقبت های پس از پروتز دندان

پس از جایگزینی دندان های از دست رفته، پروتز دندان متحرک، پروتز دندان ثابت و ایمپلنت دندان استفاده می گردد. بعد از پروتز دندان نیاز است که مراقبت های لازم انجام شود.

مراقبت های پروتز متحرک

۱- افزایش تدریحی استفاده از دست دندان : فقط چند ساعت استفاده از دست دندان در روزهای اول و افزایش تعداد ساعات استفاده در روزهای بعد، تا زمانی که دهان به دست دندان جدید سازگار شود.
۲- استفاده از دنچرها، بعضی از قسمت های بافت دهان را دچار آسیب دیدگی می کند و با تراشیدن از روی سطح بافتی دنچرها توسط دندانپزشک، این مشکلات به تدریج کمتر خواهد شد.
۳- در روزهای اول از غداهای نرم که نیاز به نیروی زیادی برای بلع ندارند، استفاده کنید، این مساله ثبات دنچرها را افزایش می دهد. موقعیت زبان نیز در حین جویدن بهتر است بر روی سطح داخلی دندان های پایین قرار بگیرد تا دندان های پایین ثبات بهتری پیدا کنند.
۴- شب ها قبل از خواب دست دندان ها را از دهان خارج کنید تا بخ بافت دهانی آسیب نرسانند. فقط در صورت دستور دندانپزشک برای مشاهده نواحی زخم شده در دهان، مجاز به استفاده از دست دندان در شب می باشید.
۵- برای افزایش گیر دنچر، از چسب های موجود می توانید با مشورت دندانپزشک استفاده نمایید.
۶- شستشوی دست دندان ها به کمک مسواک نرم و مایع ظرفشویی یا مواد شوینده بدون ساینده پس از هر وعده غذایی و ماساژ لثه ها
۷- استفاده از قرص های مخصوص برای تمیز کردن دنچرها
دست دندان های خوب با گذشت زمان تبدیل به دست دندان های نامناسب شده و می توانند به بافت دهان و لثه ها آسیب برسانند. بنابراین باید حداقل سالی یک بار بیماران به دندانپزشک مراجعه نمایند.

 بعد از پروتز دندان نیاز است که مراقبت های لازم انجام گیرد. در این زمینه می توانید جهت تماس با دکنر هومن عشقی، دندانپزشک زیبایی، با شماره ۸-۲۶۲۰۵۱۲۷ تماس بگیرید یا به کانال تلگرام و پیج ایستاگرام مراجعه نمایید.

 

مراقبت های پروتز ثابت

۱- در صورتیکه پس از چسباندن روکش، احساس غیر طبیعی که ظرف مدت یک هفته استفاده از آن برطرف نشد یا احساس بلندی در دندان مربوطه داشتید برای انجام اصلاحات باید به دندانپزشک مراجعه نمایید.
۲- تا ۲۴ ساعت با طرفی از دهان که دندان روکش شده غدا نجویید و تا ۲ ساعت پس از چسابدن روکش چیزی میل نفرمایید.
۳- از گاز زدن غدا یا میوه های سخت با دندان های جلوی روکش شده خودداری کنید.
۴- استفاده از مسواک در ۲۴ ساعت اول پس از چسباندن روکش در ناحیه روکش شده، پیشنهاد نمی شود ولی پس از ۲۴ ساعت استفاده از نخ دندان و مسواک بلامانع است.
۵- در پروتز ثابت چند دندان (بریج)، حتما از نخ دندان مخصوص زیر بریج استفاده نمایید.

 

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *