دندان درآوردن نوزاد یکی از چالشهای جذاب و هیجانانگیز والدین است. این فرایند یکی از مراحل مهم رشد است که تا ۲ یا ۳ سالگی ادامه دارد. در این دوره نوزادان ممکن است دچار علائمی مانند بیخوابی شوند. در ادامه به بررسی کامل مراحل دندان درآوردن، علائم و عوارض، توصیههایی برای آرام کردن درد دندان و لثه و … میپردازیم.
زمان دندان درآوردن کودک کی است؟
زمان دندان درآوردن در نوزادان و کودکان یکسان نیست، برخی از کودکان دیرتر دندان درمیآورند و برخی زودتر. اما معمولا این زمان از ۶ تا ۱۲ ماهگی شروع شده و تا ۲ یا ۳ سالگی ادامه دارد. اگر کودک شما دیر دندان درآورد نگران نباشید، اما اگر شروع دندان درآوردن بیشتر از ۱۲ ماه طول کشید به یک دندانپزشک خوب اطفال مراجعه کنید و علت را جویا شوید.
ترتیب دندان درآوردن کودک و مراحل دندان درآوردن کودک چیست؟
به طور معمول دندان های بالا زودتر از دندان های پایین در می آیند. اولین دندانهایی که رشد میکنند معمولا دو دندان میانی پایین هستند. پس از آن دندانهای جلوی بالا، دندانهای آسیای کوچک، آسیای بزرگ و نیش در میآیند.
دندان درآوردن نوزاد معمولا به ترتیب زیر انجام میشود:
· دندانهای جلوی پایین (بین ۶ تا ۸ ماهگی)
· دندانهای جلوی بالا (بین ۸ تا ۱۰ ماهگی)
· دندانهای آسیای کوچک پایین (بین ۱۰ تا ۱۲ ماهگی)
· دندانهای آسیای کوچک بالا (بین ۱۲ تا ۱۴ ماهگی)
· دندانهای آسیای بزرگ پایین (بین ۱۴ تا ۱۶ ماهگی)
· دندانهای آسیای بزرگ بالا (بین ۱۶ تا ۱۸ ماهگی)
· دندانهای نیش پایین (بین ۱۸ تا ۲۰ ماهگی)
· دندانهای نیش بالا (بین ۲۰ تا ۲۲ ماهگی)
توجه کنید که این مراحل و ترتیب در کودکان متفاوت است و به عوامل مختلفی بستگی دارد.
علائم دندان دراوردن کودک چیست؟
در ادامه هر یک از علائم دندان درآوردن کودک را به اختصار توضیح خواهیم داد:
ترشح زیاد بزاق دهان: این مورد یکی از شایعترین علائم است. به دلیل اینکه در این دوران لثهها درحال تورم و التهاب هستند، ترشح بزاق به تسکین درد و ناراحتی آنها کمک میکند.
ورم لثهها: ورم لثهها معمولا قبل از درآمدن دندانها قابل مشاهده است. لثهها در این دوره قرمز و حساس میشوند و احتمال ورم و انقباض آنها زیاد است.
قرمزی لثهها: قرمزی در ناحیهای که دندان نوزاد در حال درآمدن است، دیده میشود و این موضوع به علت افزایش خونرسانی به آن ناحیه اتفاق میافتد.
بیقراری: کودک در این دوران ممکن است مدام گریه کند و بیقرار باشد. این امر بهدلیل درد در ناحیه لثهها است.
بیخوابی: درد لثهها در خواب موجب ناراحتی کودک میشود و باعث میشود کودک در طول خواب بیدار شود و دوباره به خواب برود.تب: تب واکنش طبیعی بدن به فرآیند دندان درآوردن نوزاد است و جای نگرانی برای این موضوع وجود ندارد. اما اگر تب بالاتر از ۳۸ درجه سانتیگراد شد با پزشک مشورت کنید.
اسهال و استفراغ: اسهال و استفراغ معمولاً از علائم دندان درآوردن کودک نیستند. با این حال، در برخی از موارد، ممکن است اتفاق بیفتد.
تمایل به گاز گرفتن: کودکان با گاز گرفتن سعی دارند به لثه فشار وارد کنند تا درد خود را تسکین دهند.
عوارض دندان درآوردن کودک چیست؟
دندان درآوردن کودک معمولاً یک مرحله بدون عوارض است. اما ممکن است عوارض و علائم خفیفی داشته باشد که قابل پیشگیری خواهد بود. برخی از این عوارض عبارتند از:
- تب
- ورم و التهاب لثه
- عفونت
- قرمزی لثه
- اسهال و استفراغ
چرا برخی نوزادان با تاخیر دندان در می آورند؟
دلایل مختلفی برای تاخیر در دندان درآوردن وجود دارد، از جمله:
- عوامل ژنتیکی
- کمبود مواد مغذی
- اختلالات رشدی
- کمکاری تیروئید
علت زود درآوردن دندان نوزاد
زود درآمدن دندان میتواند یک عامل ارثی باشد که نوزاد از والدین خود به ارث برده است. علاوه بر عوامل ژنتیکی، عوامل محیطی مانند تغذیه، استرس و عوامل دیگر نیز در زود درآمدن دندان کودک نقش دارند.
توصیههایی برای آرام کردن درد لثههای نوزادان
در ادامه چند توصیه برای آرام کردن درد لثه در کودکان را بیان خواهیم کرد:
استفاده از دندانگیرهای سرد
دندانگیرها میتوانند به تسکین درد و ناراحتی نوزادان در دوران دندان درآوردن کمک کنند، زیرا برای ماساژ لثه نوزادان بسیار مناسب هستند. دندانگیرهایی که دارای قابلیت یخگزاری و یا خنککننده هستند، تاثیر بیشتری بر تسکین درد کودکان دارند و احساس خوشایندی به کودک میدهند.
ماساژ لثه کودک
ماساژ لثه کودک باعث کاهش خارش لثه او میشود. قبل از ماساژ دست خود را کاملا بشویید، میتوانید برای این کار از سرانگشتیهای موجود و یا یک تکه گاز مرطوب نیز استفاده کنید.
داروهای مسکن
درست است که داروهای مسکن مانند استامینوفن و یا ایبوپروفن به کاهش درد لثه کودک کمک زیادی خواهند کرد، اما دقت کنید که قبل از مصرف حتما با پزشک مشورت کنید.
تغذیه برای کاهش درد
سعی کنید از غذاهای خنک و نرم استفاده کنید، چرا که غذاهای خنک و نرم باعث کاهش التهاب و درد لثه کودکان میشود.
آرامبخشهای موضعی
آرامبخشهای موضعی مانند ژلهای بیحسکننده میتوانند به تسکین درد دندان درآوردن کمک کنند. این ژلها باید با دقت و طبق دستور پزشک استفاده شوند.
مراقبت از دندانهای جدید نوزاد
مراقبت از دندانها از سنین کودکی اهمیت زیادی دارد و میتوان با مراقبت صحیح از مشکلات و درد دندانها در آینده جلوگیری کرد. در ادامه برخی نکات مهم برای مراقبت از دندانهای نوزاد آورده شده است:
- بعد از هر وعده غذایی و شیر دادن، دهان کودک را تمیز کنید.
- از دادن غذاهای سفت و سخت به کودک خودداری کنید.
- از مسواک زدن به صورت منظم و مداوم برای کودکان استفاده کنید.
- کودک را برای بررسی دندانهایش، به طور مرتب به دندانپزشکی ببرید.
- از تغذیه مناسب برای کودک استفاده کنید
آیا دندان درآوردن باعث تب کودک میشود؟
تب یکی از علائم شایع بوده و احتمال اینکه کودک شما نیز هنگام درآوردن دندان تب کند، بسیار زیاد است. این تب خفیف، واکنش طبیعی بدن است و نشانه عفونت نیست. مگر اینکه تب بیشتر از حد معمول باشد که در این صورت باید به پزشک مراجعه کنید.
نتیجه گیری
حال که با دندان درآوردن نوزاد بهطور کامل آشنا شدید، نگران بیخوابیها، تب و مشکلات دیگر که در این دوران برای کودک شما پیشمیآید، نباشید. شما با مطالعه این مقاله و آشنا شدن با علائم و راهکارهای موثر، میتوانید در این دوران به کودک خود کمک کنید. با این حال اگر با علائم شدیدتر مواجه شدید حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.
سلام خسته نباشید دکتر بچهم سه ماهشه و دندان آسیای کوچک پایین رو دراورده . طبیعی هست؟