ایمپلنت، پین های باریکی از تیتانیوم خالص سازگار با محیط دهان و ساختار استخوان ها، بدون ایجاد حساسیت برای لثه ها هستند. این پین های بسیار باریک درون استخوان فک گذاشته می شود و با کارگذاری روکش هایی بر روی آن ها طاری شبیه دندان ها پیدا می کنند.
در واقع ایمپلنت دارای نقش ریشه دندان جهت نگهداری روکش های جایگزین تاج دندان می باشد. جنس این روکش ها انواع مختلفی داشته و به منظور ثابت سازی آن ها بر روی ایمپلنت از سیمان های مخصوص دندانپزشکی استفاده می شود. در مواقعی هم برای ثابت و محکم نگه داشتن دندان مصنوعی می توان از ایمپلنت کمک گرفت.
کسانی که به هر دلیل مثل پوسیدگی دندان های خود را از دست داده اند، ایمپلنت می تواند جایگزین مناسبی برای دندان فرد باشد. البته باید به این نکته توجه کرد هر فردی نمی تواند کاندیدای مناسبی برای استفاده از ایمپلنت باشد.
استفاده از ایمپلنت وابسته به وجود شرایطی می باشد که با فراهم بودن این شرایط می توان به نتیجه مطلوب دست یافت.
شرایطی که کاندیدای استفاده از ایمپلنت باید آن را داشته باشد عبارت است از :
هنگام انتخاب این روش میزان استحکام استخوان و زمان گذاشتن ایمپلنت در نظر گرفته می شود. در بعضی از افراد استخوان فک چنان تحلیل و کوچک شده است که نمی توان در آن سوراخی برای قرار دادن این پین های ایجاد کرد. درواقع استخوان فک این افراد باید به روش های خاصی بازسازی شود تا اندازه مطلوب برای قرارگیری ایمپلنت ها به وجود آید. سلامتی لثه ها و وضعیت مناسب استخوان فک از جمله شرایط ضروری می باشد که قبل از نصب ایمپلنت باید توسط دندانپزشک زیبایی بررسی شود.
به همین خاطر افرادی که فک آن ها به حد کافی رشد نکرده است و افراد سیگاری کاندیدای مناسبی برای استفاده از این روش درمانی نمی باشند. افراد سیگاری به این دلیل که نیکوتین ترمیم طبیعی بافت ها را دچار اختلال می کند و احتمال موفقیت ایمپلنت ها را تا حد زیادی کاهش می دهد، شرایط لازم ندارند. افراد الکلی یا کسانی که استعمال مواد مخدر دارند به همین دلایل توصیه به استفاده از ایمپلنت نمی شوند. به علاوه بیماران دچار فشارخون بالا، دیابت و هموفیلی و افرادی که داروهای خاصی مصرف می کنند به دلیل فراهم نبون شریط مناسب در فک و لثه ها، احتمال شکست ایمپلنت زیاد است.
فردی که چند تا از دندان های خود را از دست داده و تمایلی به آسیب رساندن یا تراش داده شدن دندان های کناری که سالم هستند ندارد، ایمپلنت بدون اینکه به دندان های مجاور آسیبی وارد کند می تواند یکی از بهترین روش ها برای پر کردن جای خالی دندان از دست رفته باشد.
بکارگیری این روش به خصوص برای جوانانی که بیشتر به زیبایی ظاهری دندان خود اهمیت می دهند با فراهم بودن سایر شرایط می تواند درمانی ایده آل باشد.
اگر شما متقاضی استفاده از ایمپلنت هستید نگران این نباشید که آیا شرایط مناسب را دارید یا نه. چراکه دندانپزشک با بررسی تاریخچه پزشکی و دندانپزشکی و معاینه دهان و دندان شما این تشخیص می دهد.
کاندیدهای مناسب برای ایمپلنت
ایمپلنت (Implant) پین های باریکی می باشند که در درون لثه قرار می گیرند و از تیتانیوم خالصی ساخته می شود که با بدن نیز سازگار می باشد.البته استفاده از ایمپلنت برای تمامی افراد مناسب نیست.
افرادی که برخی از دندان های خود را از دست داده اند و برای جبران و جایگزینی دندان های خود می خواهند اقدام کنند چندین راه دارند:می توانید ار پروتز متحرک ، پروتز ثابت و یا ایمپلنت استفاده کنید.
افرادی برای ایمپلنت کاندید مناسب می باشند که دارای یک و یا چند دندان از دست رفته می باشند و این افراد در کل سلامت دندانی خوبی را ندارند.برخی از بیماری های لثه موجب می شوند که لثه و استخوان لثه تحلیل رود. افرادی که این بیماری ها را پشت سر گذاشته اند و مشکل دندانی شان از چند دندان پیچیده تر می باشد نیز نیاز به ایمپلنت خواهند داشت. و متخصصان و دندان پزشکان برای این افراد نیز می توانند لبخندی زیبا را به ارمغان بیاورند.
افراد در هر سنی که باشند می توانند برای انجام ایمپلنت اقدام کنند چرا که سن به هیچ وجه عامل محدود کننده ای در انجام ایمپلنت نمی باشد و افراد در هر سنی که باشند می توانند برای انجام ایمپلنت اقدام کنند، مگر اینکه مشکلی در سلامت عمومی فرد باشد که مانع از انجام برخی از خدمات پزشکی بشود.به همین دلیل همه افراد با رده های سنی مختلف از نوجوان تا افراد کهن سال ۹۰ ساله می توانند برای داشتن لبخندی زیبا به دندان پزشکی ها مراجعه کنند و از انجام ایمپلنت بهره ببرند.
حتی در مواردی که فرد دارای بیماری های پیشرفته در لثه خود می باشد و یا افرادی که استخوان فک آنها دچار تحلیل (آتروفی) شده نیز قابل درمان می باشند.چرا که در غالب مواقع این مسائل برای انجام ایمپلنت مشکل یا محدودیتی ایجاد نمی کنند.اما در این افراد دوره درمان ایمپلنت به زمان بیشتری احتیاج خواهد داشت چرا که ابتدا باید برای رفع عفونت اقدام کرد و آسیب های به وجود آمده را رفع کرد.
در کل افرادی که قصد انجام ایمپلنت را دارند باید دارای شرایط کلی زیر باشند:
دارای لثه ای سالم،استخوان کافی در لثه برای جوش خوردن ایمپلنت و سلامت کلی بدن نیز باشند.برخی از افراد که استخوان لثه را به اندازه مطلوب ندارند نیز می توانند ایمپلنت را انجام دهند اما ابتدا باید با روش های متفاوت و به روز برای احیای استخوان فک این افراد اقدام شود.
در درمان ایمپلنت بیماران باید حتما با پزشک همکاری لازم را داشته باشند و در زمان های مشخص شده و به موقع به پزشک مراجعه کنند که روند درمان با مشکلی مواجه نشود و ویزیت دندان ها به موقع توسط پزشک انجام شود.همچنین بیمار باید از سطح بهداشتی مناسبی در مورد دندان ها و لثه برخوردار باشد، به همین دلیل استفاده روزانه از مسمواک و خمیردندان ضروری می باشد.
چه افرادی نیاز به کاشت ایمپلنت دارند؟
افرادی که دندان خود را به علت های مختلف از دست داده اند می توانند با استفاده از ایمپلنت دندان های جایگزین داشته باشند.
این علت ها می تواند مادرزادی باشد که از ابتدا دندان وجود نداشته و یا به علت شکستگی، پوسیدگی و بیماری لثه دندانها از بین رفته باشند. مواردی وجود دارد که دندان با انجام روش های پروتزی قابل ترمیم می باشد و نیازی به ایمپلنت نمی باشد.
چه میزان زمان برای کاشت ایمپلنت وجود دارد؟
پس از کشیدن دندان تا حداکثر ۳ ماه می توان ایمپلنت انجام داد. هر چه زمان از کشیدن دندان یا از دست دادن آن بگذرد ایمپلنت پیچیده تر می شود و این بدان علت است که استخوان بعد از گذشت زمانی تحلیل می رود و در نهایت به جایی می رسد که نیاز به پیوند استخوان پیدا می شود که در این صورت فرد دو عمل جراحی را باید انجام دهد. چنانچه قسمت از ریشه دندان از دست رفته باقی مانده باشد در صورتی که دچار عفونت نشده باشد، میتوان آن ضایعه را کشید و سپس ایمپلنت را انجام داد.
محدودیت و عدم محدودیت افراد برای کاشت ایمپلنت فک
برای همه افراد که مشکل خاصی ندارند می توان ایمپلنت انجام داد جز در موارد زیر:
چه اشخاصی نمی توانند کاشت ایمپلنت را انجام دهند ؟
- -سکته مغزی یا قلبی جدید
- جراحی کاشت دریچه قلب
- سیستم ایمنی سرکوب شده
- افراد معتاد
- بیماران روانی
- تزریق بسفسفوناک در سیاهرگ
- درمان سرطان فعال
- رادیوتراپی فک
- بارداری
- مصرف سیگار زیاد
- دیابت
محدودیت سنی در کاشت ایمپلنت وجود دارد؟
شروع کاشت ایمپلنت بعد از اتمام سن رشد می باشد که در دختران بالای ۱۶ سال و برای پسران بالای ۱۸ سال می باشد. در افراد مسن اگر دارای مشکل یا بیماری خاصی نباشند (با نظر و تشخیص پزشک) انجام ایمپلنت مانعی ندارد.
کاشت ایمپلنت نیاز به بیهوشی و بستری دارد؟
کاشت ایمپلنت فقط در صورتی که جراحی پیوند استخوان انجام شود نیاز به بستری دارد. اما به صورت معمول نیاز به بستری و بیهوشی ندارد و تنها با بی حسی موضعی انجام می شود و از این جهت نباید نگران دردناکی جراحی بود.
طول عمر درمان ایمپلنت چقدر است؟
بقای ایمپلنت به چندین عوامل بستگی دارد: از جمله دکتر متخصص، نحوه مراقبت و نگهداری خود شخص از دندان کاشت، ویزیت سالیانه دندان کاشت توسط پزشک متخصص، استفاده از دارو و مواد نگهدارنده ای که برچسب معتبری داشته باشد .
امکان پس زدن ایمپلنت وجود دارد؟
پس از کاشت ایمپلنت در واقع پس زدن و حساسیت وجود ندارد. موارد بسیار کمی وجود دارد که به دلیل ضعف استخوان ایمپلنت به فک جوش نخورد که در اینگونه مواقع ایمپلنت دیگری انجام می شود.