کامپوزیت دندان به طور معمول دارای طول عمر مفید ۵ تا ۱۰ ساله می باشد. در صورت عدم رعایت نکات مراقبتی و بهداشتی دندان ها به ترمیم کامپوزیت دندان نیاز پیدا خواهید کرد. ترمیم کامپوزیت به راحتی و تنها در طول یک جلسه امکان پذیر می باشد. در ادامه با مزایای این کار بیشتر آشنا خواهیم شد.
دلایل نیاز به ترمیم کامپوزیت دندان
در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر در اولین فرصت ممکن باید نسبت به ترمیم کامپوزیت دندان اقدامات لازم را انجام داد.
- اگر کامپوزیت دندان شما لب پر شود، بشکند یا ظاهر آن تغییر کند به ترمیم کامپوزیت دندان نیاز پیدا خواهید کرد. کامپوزیت های آسیب دیده علاوه بر این که بر ظاهر دندان ها تاثیر نامطلوب می گذارد ممکن است سلامت دهان و دندان شما را تهدید کند. ترک ها و شکستگی های موجود روی کامپوزیت دندان مکان مناسبی برای تجمع پلاک ها و ذرات غذایی هستند و باعث می شوند دندان های زیرین پوسیده شوند.
- تغییر رنگ و بدرنگ شدن کامپوزیت ها از دیگر علائم فرا رسیدن زمان ترمیم کامپوزیت دندان می باشد. به طور کلی می توان گفت کامپوزیت دندان در مقابل رنگ پذیری مقاومت مطلوبی ندارد. عدم رعایت نکات مراقبتی و بهداشتی کامپوزیت ها نیز ممکن است زرد یا لکه شدن آن ها را به همراه داشته باشد. از بین رفتن پیوند موجود بین دندان و روکش کامپوزیت نیز ممکن است در برخی مواقع تغییر رنگ کامپوزیت ها را به همراه داشته باشد.
- عفونت لثه و پوسیدگی دندان های موجود در زیر کامپوزیت ممکن است پیوند بین روکش ها و دندان ها را ضعیف کند. از این رو در این شرایط به ترمیم کامپوزیت دندان نیاز خواهیم داشت.
- گاهی اوقات ممکن است رنگ روکش ها مناسب نباشد و یا نصب آن ها به نحو صحیح انجام نشده باشد که باعث می شود نتیجه درمان طبیعی به نظر نرسد و نارضایتی بیمار را به همراه داشته باشد. در این شرایط ممکن است بیمار خواهان تعویض یا ترمیم کامپوزیت دندان خود باشد.
چگونه می توان از نیاز به ترمیم کامپوزیت پیشگیری کرد؟
در صورت رعایت نکات مراقبتی کامپوزیت دندان به نحو صحیح از نیاز به ترمیم کامپوزیت دندان پیشگیری خواهد شد:
- مسواک زدن پس از وعده های غذایی را به منظور مراقبت از کامپوزیت دندان ها فراموش نکنید.
- خودداری از مصرف مواد غذایی سفت و چسبنده که احتمال آسیب دیدگی دندان های کامپوزیت شده را افزایش می دهند.
- پس از نوشیدن چای یا قهوه نیز توصیه می شود دندان های خود را مسواک بزنید زیرا کامپوزیت ها دارای خاصیت رنگ پذیری هستند و به سرعت تغییر رنگ می دهند.
ترمیم کامپوزیت دندان چگونه انجام می شود؟
همواره توصیه می شود برای ترمیم کامپوزیت دندان به دندانپزشک زیبایی مراجعه نمایید که کامپوزیت را برای شما انجام داده است. به طور معمول دندانپزشک متخصص که دندان های شما را کامپوزیت کرده است به خوبی می داند از چه برند و سایه رنگی می تواند برای دندان های شما استفاده کند. لازم به ذکر است که استفاده از برند و سایه رنگ یکسان برای دندان باعث می شود کامپوزیت ها طبیعی تر و شبیه به دندان های طبیعی به نظر برسند. این نکته را به خاطر داشته باشید که در ترمیم کامپوزیت دندان، کامپوزیت روی روکش قبلی نصب نخواهد شد زیرا این کار ضخیم شدن لایه کامپوزیت را به همراه دارد و تاثیرات نامطلوب روی ظاهر کامپوزیت های قبلی خواهد داشت.
دندانپزشک متخصص برای ترمیم کامپوزیت دندان در مرحله ابتدایی لایه کامپوزیت قبلی را برداشته و دندان شما را تمیز خواهد کرد. در مرحله بعد مواد جدید را روی دندان های شما نصب خواهد کرد. لازم به ذکر است که نصب مواد جدید مانند مواد اولیه انجام می شود. در ترمیم کامپوزیت دندان مواد روی دندان ها قرار خواهند گرفت و سپس با استفاده از ابزار دندانپزشکی شکل خواهند گرفت. به طور معمول در این عمل زیبایی برای محکم شدن کامپوزیت دندان از نور آبی مخصوص استفاده می شود. در نهایت مواد کامپوزیت توسط دندانپزشک متخصص به خوبی پالیش خواهند شد.
نکات مراقبتی قبل از انجام این عمل زیبایی
قبل از این که برای ترمیم کامپوزیت دندان خود به دندانپزشک متخصص مراجعه نمایید توصیه می شود نکات مراقبتی زیر را رعایت نمایید:
- به منظور پیشگیری از قورت دادن قطعات شکسته کامپوزیت دندان توصیه می شود آن ها را از دهان خارج کنید.
- از وارد شدن فشار به کامپوزیت شکسته خودداری نمایید زیرا این امر ممکن است آسیب دیدگی دندان های شما را به همراه داشته باشد.
- مسواک زدن پس از وعده های غذایی را فراموش نکنید زیرا این امر از تجمع مواد غذایی در شکاف های موجود در کامپوزیت پیشگیری می کند.
مزایای ترمیم کامپوزیت
ترمیم کامپوزیت دندان مزایای بسیار زیادی برای بیمار به همراه دارد که از مهمترین این مزایا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- از مهمترین مزایای ترمیم کامپوزیت دندان می توان به انجام شدن آن تنها در یک جلسه یا یک ساعت اشاره کرد. این نکته را به خاطر داشته باشید که برای ترمیم کامپوزیت دندان به تزریق مواد بی حسی نیاز نخواهید داشت از این رو بیمار پس از انجام این عمل زیبایی به راحتی قادر به ترک مطب خواهد بود.
- کم تهاجمی بودن این روش درمان از دیگر مزایای آن محسوب می شود. در طول این پروسه مانند لمینت دندان به تراش دندان نیاز نخواهید داشت و به دندان های طبیعی شما آسیب وارد نخواهد شد. امکان انجام این عمل بدون هیچ گونه درد و ناراحتی وجود دارد.
- کامپوزیت در حقیقت نوعی پلاستیک ترکیب شده با فیلر و رنگ مطابق دندان های بیمار می باشد. برای کامپوزیت دندان این مواد روی دندان قرار گرفته و شکل می گیرند. پس از این که مواد روی دندان قرار گرفت و کامپوزیت سفت شد ظاهر مطابق با دندان های طبیعی پیدا خواهد کرد.
- از دیگر مزایای ترمیم کامپوزیت دندان می توان به کم هزینه بودن آن اشاره کرد.
این نکته را به خاطر داشته باشید که آسیب دیدگی کامپوزیت دندان باعث می شود دندان ها آسیب دیده یا پوسیده شوند. از این رو در صورت عدم ترمیم کامپوزیت دندان در زمان مناسب پوسیدگی ها گسترش یافته و ممکن است به ریشه دندان ها آسیب برساند.
سوالات متداول
ترمیم کامپوزیت دندان باید در صورتی انجام شود که دندان خراب شده باشد، ترک خورده باشد، یا به هر دلیل دیگر آسیب دیده باشد.
برای تعویض کامپوزیت دندان، ابتدا قسمت خراب شده از کامپوزیت حذف میشود و سپس لایه جدید کامپوزیت روی سطح دندان قرار میگیرد و با استفاده از نور UV به سطح دندان چسبیده میشود.
بعد از ترمیم و یا تعویض کامپوزیت دندان، گاهی دردهای کوچک و حساسیت در ناحیه رخ میدهد. این دردها عادی است و در عرض چند روز بهبود می یابند.